Działalność

    Kolekcja Kultur Drobnoustrojów PrzemysÅ‚owych Instytutu Biotechnologii PrzemysÅ‚u Rolno-Spożywczego istnieje od 1950 roku. Zgromadzono tu szczepy drożdży winiarskich, piwowarskich, gorzelniczych, piekarskich i paszowych, grzybów strzÄ™pkowych wytwarzajÄ…ce enzymy, kwasy organiczne oraz bakterii fermentacji mlekowej, octowej, dekstranotwórczych.

     Kolekcja Kultur przechowuje drobnoustroje w warunkach zapewniajÄ…cych im przeżywalność i zachowanie ich aktywnoÅ›ci biologicznej. Prowadzone sÄ… prace obejmujÄ…ce kontrolÄ™ cech morfologicznych, fizjologicznych i stabilnoÅ›ci cech biotechnologicznych z zastosowaniem nowoczesnych metod badawczych. Szczepy drobnoustrojów udostÄ™pniane sÄ… oÅ›rodkom naukowym i przemysÅ‚owym.



English version