dr inż. Justyna Nasiłowska
(Kierownik Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych - Centrum Zasobów Mikrobiologicznych/asystent)
Obszary badawcze: mikrobiologia żywności, uszkodzenia subletalne drobnoustrojów, nietermczne metody utrwalania żywności, biobankowanie
Zainteresowania: Stan fizjologiczny drobnoustrojów po procesach utrwalania żywności metodami nietermicznymi. Systemy zapewnienia jakości wg PN EN ISO 17025, PN-EN ISO 20387
telefon kontaktowy: +48 22 606 37 49
e-mail: justyna.nasilowska@ibprs.pl

dr inż. Joanna Bucka-Kolendo
(asystent)
Obszary badawcze: biologia molekularna, mikrobiologia żywności, genetyka mikroorganizmów, metagenomika, MALDI-TOF MS, WGS, NGS
Zainteresowania: Wpływ nietermicznych metod utrwalania żywności na zmiany zachodzące w genomie i proteomie bakterii.
telefon kontaktowy: +48 22 606 37 49
e-mail: joanna.bucka@ibprs.pl

mgr Anna Mikołajczuk-Szczyrba
(st. specjalista badawczo-techniczny)
Obszary badawcze: biologia molekularna, identyfikacja genetyczna mikroorganizmów, bakterie probiotyczne.
Zainteresowania: Wykorzystanie fruktofilnych bakterii kwasu mlekowego w przemyśle spożywczym
telefon kontaktowy: +48 22 606 36 05

mgr Ewelina Jaroszewska
(st. specjalista badawczo-techniczny)
Obszary badawcze: mikrobiologia żywności, MALDI-TOF MS, biobankowanie
Zainteresowania: Systemy zapewnienia jakości wg PN EN ISO 17025, PN-EN ISO 20387
telefon kontaktowy: +48 22 606 36 05
e-mail: ewelina.jaroszewska@ibprs.pl

mgr inż. Agnieszka Zapaśnik
(specjalista badawczo-techniczny/ doktorantka w AgroBioTech PhD)
Obszary badawcze: mikrobiologia, mykologia, analiza chemiczna żywności, MALDI-TOF MS
Zainteresowania: Wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej do konserwacji żywności. Neutralizacja mykotoksyn w żywności. Analiza żywności pod kątem zanieczyszczenia mikrobiologicznego oraz chemicznego.
telefon kontaktowy: +48 22 606 36 05
e-mail: agnieszka.zapasnik@ibprs.pl

mgr inż. Dziyana Shymialevich
(specjalista badawczo-techniczny/doktorantka w AgroBioTech PhD)
Obszary badawcze: mikrobiologia żywności, biologia molekularna, MALDI-TOF MS
Zainteresowania: Badania dotyczące wykorzystania bakteriofagów w przemyśle spożywczym.
telefon kontaktowy: +48 22 606 36 05
e-mail: diana.szymielewicz@ibprs.pl

mgr inż. Urszula Wetoszka
(Starszy Specjalista inżynieryjno-techniczny)
Aktualnie w KKP: Deponowanie Mikroorganizmów w Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych IBPRS-PIB, Depozyt Patentowy
telefon kontaktowy: +48 22 606 36 38
e-mail: urszula.wetoszka@ibprs.pl
Hanna Cieślak
(mikrobiolog)
Zainteresowania: mikrobiologia żywności, zastosowanie szlachetnych drożdży winiarskich i miodowych do domowej produkcji
telefon kontaktowy: +48 22 606 36 80
e-mail: hanna.cieslak@ibprs.pl

mgr inż. Adrian Wojtczak
(specjalista badawczo-techniczny/software developer)
Obszary badawcze: Mikrobiologia przemysłowa, bakterie probiotyczne, modelowanie procesów biologicznych
Zainteresowania: Data Science, Uczenie maszynowe
telefon kontaktowy: +48 22 606 36 05
e-mail: adrian.wojtczak@ibprs.pl
